fbpx

Josephine Askegård om 00-talet

De ofrivilliga (2009)
De ofrivilliga (2009)

A. Vilka var 00-talets bästa svenska filmer?
1. De ofrivilliga 2. Låt den rätte komma in 3. Lilja 4-ever 4. Om jag vänder mig om 5. Upp till kamp

B. Var svensk film rolig under 00-talet?
Nej.

C. Var svensk film politisk under 00-talet?
Nej, med något undantag som till exempel Stefan Jarls och Lukas Moodyssons Terrorister, och Erik Gandinis och Tarek Salehs Gitmo.

D. Var svensk film läskig under 00-talet?
Nej, med undantag för Ett hål i mitt hjärta.

E. Var svensk film utmanande under 00-talet?
Nej, med några undantag, som bland annat Ett hål i mitt hjärta, Selma och Sofie, Maggie vaknar på balkongen, Lilja 4-ever, Om jag vänder mig om, De ofrivilliga, och i viss mån Fyra nyanser av brunt och Låt den rätte komma in.

F. Var 00-talet ett bra eller årtionde för svensk film?
Sämre än 1965-80. Bättre än 1990-talet. Många bra filmer men mycket riktigt dåligt – som till exempel Beck-filmerna och en del annan meningslös och misogyn ”thriller” och konstiga komedier.

Josephine Askegård är kulturredaktör på Arbetaren.

Det här är en del av enkäten med svenska filmkritiker i nya numret av FLM. Enkäten publiceras löpande på bloggen. Här finns alla enkätsvar samlade, och resultatet av filmkritikeromröstning hittar du här.

7 kommentarer

  1. diilman: FLM finns att köpa i lite olika butiker men distribueras först och främst via Interpress. Här kan du via postnummer leta dig fram till en butik som säljer tidningen.

  2. hej
    ”Nr 7 2009 I butik 5/11!”, vilka butiker är det som säljer tidningen? Alltså, vart finns den att köpa?

  3. blir lite upprörd över hur många filmjournalister som inte ser svensk 00-film som varken rolig eller politisk. för mig har roy andersson och ruben östlund dominerat 00-talet. det är filmer som stuckit ut och visat framfötterna, filmer som jag funnit element av humor, element av politiska slag och ofta väldigt utmandande element i. jag vet inte hur ni bedömer när ni säger att svensk film (med ett rakt ”nej.”, dessutom) inte har varit rolig under 00-talet. pressar ni ihop all svensk film till en gigantisk blobb och studerar den? för den enda gemensamma nämnaren i såna fall är att filmen varit svensk. man får väl se till de filmerna som stuckit ut, som vi har lagt märket till, och dessa filmer är för mig humoristiskt politiska lavetter i många fall.

  4. På rakt arm tror jag inte att någon gör det faktiskt, men Malin Krutmeijer är inne på lite samma spår som du i Nyqvist-intervjun, när hon kallar den utmanande för sin ”bombastiska stil och ohöljt new age-messianska innehåll”.

  5. Lite märkligt att ingen nämner ”Så som i himmelen” som en tydligt poltisk film. Men den kanske måste vara tydligt vänsterbudskap för att en film ska anses politisk?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.