En kvinna filmar sin pojkvän i badrumsspegeln. Se där en bild som lär återkomma och återkomma ju fler kameror som sätts i människohänder och dokumentärer som i sin tur utgår från den egna situationen. Agnieszka Lukasiak, som jag intervjuade förra året, gjorde det i Algeria för några år sedan. Bilden ovan är från Blood calls you, Linda Thorgrens starka vittnessmål från sitt privata och ack så politiska helvete, som har biopremiär imorgon. Det är inte hennes egen blick på sig själv som gör Blood calls you intressant, det är en film gjord med stor integritet och inte någon tårarnas bekännelse, utan omgivningens bemötande av henne. Som avslöjar hur det kommer sig att den centrala frågeställningen ”Varför slår han?” så ofta omformuleras till ”Varför stannar hon?” i diskussioner om mäns våld mot kvinnor. Årets bästa könsmaktsordningsdoku hittills. Tar gärna emot tips på fler.

Uppdatering:
-Mattias Oscarsson i Sydsvenskan är försiktigt positiv och menar att filmen handlar om ”familjevåldets mekanismer”, vilket givet titeln är förståeligt, men samtidigt känns begränsande.
-Jeanette Gentele i Svd är tveksam och saknar efterforskningar av familjeträdet också på faderns sida.
-Eva af Geijerstam i DN är skeptisk och tycker att filmen är ”otymplig och ofullständig” men också ger ”sammansatta förklaringar”.
-Charlotte Wiberg är välgörande kritisk mot kritikerna.